5 skötselråd till din katt

Foder

Det är inte helt lätt, i djungeln av kattmat, att veta vilket foder som är bäst och vilket man bör välja. Ett tips är att testa sig fram, så länge man har en katt som är frisk. Om katten har någon form av känslighet eller sjukdom är det viktigt att följa veterinärens råd vad gäller mat. Har katten känslig mage är torrfoder oftast bättre än blötfoder. Om katten däremot inte äter tillräckligt eller är kräsen fungerar det ofta bättre med blötfoder. Vill man lyxa till det till sin katt då och då är tonfisk i vatten alltid en hit. Ge inte tonfisk i olja då det kan ge katten diarré.

Vid byte av foder är det viktigt att inte byta helt direkt då det kan ge reaktion hos katten i form av kräkningar och andra magproblem. Att blanda den gamla maten med den nya och successivt byta ut den är säkrare och bättre för katten.

Pälsskötsel

Alla katter med päls behöver bli kammade då och då. Äldre katter har ofta en fetare päls vilket kan ge tovor främst på bakre delen av ryggen vilket behövs kammas ut eller i värsta fall klippas bort. Att redan från kattungestadiet vänja katten vid att bli kammad är bra då det underlättar längre fram. Har man en utekatt med mycket päls på ben och tassar är det viktigt att kamma där relativt ofta så att det inte fastnat småsten, pinnar eller annat som kan skada trampdynorna.

Kloklippning

Utöver pälsvård så måste alla katter som inte befinner sig ute under största delen av tiden få sina klor klippta med jämna mellanrum. Detta är ytterligare en sak som skapar problem för kattägare ibland då många katter inte är jätteglada över att få sina klor klippta. Att träna katten från låg ålder att sitta still i famnen och ha någon som rör tassarna är bra. För att koppla det obehagliga med någonting positivt kan katten med fördel få en godsak efter klorna är färdigklippta.

Aktivering

I synnerhet innekatter behöver aktiveras av sina ägare. Detta kan göras lätt med olika typer av leksaker (leksaksmöss och annat) eller med något så simpelt som en papperspåse (med handtagen avklippta) för katten att krypa in och busa i. De allra flesta katter älskar papperspåsar. Någon timme per dag bör ges åt aktivering så katten inte börjar ställa till med problem och skaffa sig ovanor på grund av att den är uttråkad. En kattklös till katten är också att rekommendera.

Beröm och disciplin

Det viktigaste när det gäller att få en anpassningsbar och harmonisk katt är att ge den mycket beröm och lite disciplin. Katten måste självklart veta vad den inte får göra men bör även veta att den är uppmuntrad att göra positiva saker. Att skrämma en katt genom att skrika på den är inte en bra idé då det gör den otrygg och stressad. Istället är det bra att distrahera och ge alternativ till de beteende som man vill arbeta bort.